nedeľa 1. januára 2012

Malé skutky sa počítajú

Čo sa ti zdá byť malým, môže byť pre niekoho obrovské. Príbeh Bohna Fawkesa. Počas 2.svetovej vojny pilotoval B 17-ku. Na jednej misii uniesol nacistom protilietadlové zbrane. Aj keď mu zasiahli palivovú nádrž, jeho lietadlo neexplodovalo a Fawkes mohol pristáť. Nasledujúce ráno si vypýtal od veliteľa oddielu ako suvenír nemecký náboj. Veliteľ mu vysvetlil, že nie jeden, ale jedenásť nábojov bolo nájdených v palivovej nádrži a ani jeden nespôsobil výbuch. Technici ich otvorili a boli prázdne. Boli čisté a neškodné, okrem vecičky v jednom z nábojov. Tou vecičkou bol kúsok stočeného papiera. Bol na ňom odkaz v češtine: "Toto je všetko, čo teraz môžeme pre vás spraviť." Odvážny montážnik takto zneškodňoval nemecké náboje. Nemohol ukončiť vojnu, ale mohol zachrániť jedného pilota a jeho lietadlo. Nemohol spraviť všetko, ale mohol spraviť niečo a aj to spravil.

Japonská múdrosť hovorí, že veľa malých (jednoduchých) ľudí na malých miestach, malými činmi dokáže urobiť veľké veci. Dve postavy z Biblie:

  • Dávid mal len malý prak a porazil ním Goliáša;
  • Ester bolo židovské dievča, ktoré zachránilo celý národ.

Skôr než si povieš: "To by mal urobiť niekto iný", prečítaj si toto: "Nie som jediný, ale predsa som iba jeden; neviem urobiť všetko, ale niečo urobiť viem. A pretože to niečo urobiť viem, tak to neodmietnem urobiť."