nedeľa 8. januára 2012

Byť učenlivý

Ak si talentovaný, tak máš možno problém zostať učenlivým. Obdarovaní ľudia totiž niekedy pracujú tak, ako keby všetko vedeli. Potom je pre nich ťažké sa neustále vyvíjať. Učenlivosť nie je príliš o šikovnosti a duševnej schopnosti. Je to o postoji - je to hlad po objavovaní a raste. Je to snaha naučiť sa a niekedy aj odučiť sa. John Wooden povedal: "Keď sa to naučíš, zistíš, že sa to vyplatilo." Keď sa prestaneš učiť, začneš zaostávať. Len keď zostaneš učenlivý, budeš stále rásť, a to celé učenie bude v tebe tvoriť celok.

Slávny sochár a maliar Leonardo da Vinci bol géniom vo viacerých oblastiach. Jeho poznámky predbehli dobu, v ktorej žil, o stovky rokov. Bol riadený svojou túžbou poznať viac. Učil sa a až do úplného konca života zapisoval svoje zistenia.

Známe pravidlo hovorí, že ak niečo nepoužívaš, tak to postupne degeneruje. Ak si športoval a zrazu prestaneš, ochabnú tvoje vypracované svaly a začneš mať problém s kĺbmi. Ak mozog prestaneš pravidelne cvičiť, začnú ti odumierať sivé mozgové buňky a tvoja pamäť začne vynechávať.

Dobrá správa pre teba je, že nemusíš byť talentovaný ako Leonardo da Vinci, aby si mohol byť učenlivý. Musíš mať len správny prístup. Najdôležitejšia schopnosť je naučiť sa, ako sa učiť. Skús v nasledujúcich dňoch toto: "Spýtaj sa druhých na ich radu a úmyselne nereaguj nejakou svojou radou, ako by to bolo lepšie a pod. Každý večer si zapisuj, čo nové si sa naučil, keď si bol pozorným poslucháčom druhých. Budeš užasnutý!"