nedeľa 20. novembra 2011

Moc povzbudenia

Goethe povedal: "Zaobchádzaj s človekom podľa toho, aký sa ti zdá byť, a urobíš ho ešte horším. Alebo zaobchádzaj s človekom tak, akoby už bol takým, akým by potenciálne mohol byť, a urobíš z neho toho, kým má byť."

Jedného dňa si riaditeľ zavolal troch učiteľov a povedal im: "Vy traja ste tí najlepší v našom systéme, tak Vám dávame 90 študentov s vysokým IQ, aby sme videli, čo s nimi dokážete urobiť." Títo študenti dosiahli o 30% viac ako ostatní študenti na škole. Na konci roka si riaditeľ zavolal tých roch učiteľov znova a povedal im: "Musím sa vám s niečí priznať. Nemali ste 90 najlepších študentov, boli len priemerní. Vybrali sme ich náhodne a pridelili vám." Učitelia z toho prirodzene vyvodili, že za tým obrovským pokrokom študentov museli byť ich výnimočné učiteľské schopnosti. "Mám ešte jedno priznanie", povedal riaditeľ. "Vy nie ste tí najmúdrejší učitelia, ale vaše mená boli prvé tri vytiahnuté z klobúka."

Prečo títo študenti a učitelia dosiahli takú vysokú úroveň? Pretože boli povzbudení, aby verili tomu, že to dokážu! Bejzbalová hviezda Reggie Jackson prehlásil: "Poviem vám, v čom sa skrýva kvalita skvelého manažéra; skvelý manažér má schopnosť presvedčiť hráčov, že sú lepší, ako v skutočnosti sú. Núti ťa mať o sebe dobrú mienku. Dá ti najavo, že v teba verí. Pomôže ti zo seba dostať viac. A keď raz zistíš, aký dobrý v skutočnosti si, nikdy sa neuspokojíš s niečím menej ako tvoje najlepšie."

Choď a skús tento týždeň niekoho povzbudiť!