nedeľa 5. februára 2012

Buď ako palma!

Palma. Obvykle ich nepestujeme v záhradke. Palmy sú spojené s exotickými, horúcimi miestami a sú to dosť očarujúce stromy. Palmu môžeš odseknúť, ale nemôžeš ju usmrtiť. Živiny, ktoré väčšina stromov potrebuje, sú pod kôrou. Keď ich odsekneš, tak zahynú. Ale nie palma! Jej život vychádza z jej srdca a dokonca jej prospievajú aj útoky na ňu. Nenechaj, aby nejaké povrchné záležitosti miatli tvoj život.

Palma sa ohýba, ale nezlomí sa. Monzúnové vetry môžu väčšinu stromov odfúknuť, ale nie palmu. Je ohybná. Môže sa ohýbať najrôznejšími spôsobmi k zemi, ale keď búrka pominie, palma sa narovná a je silnejšia ako predtým. Ty si bol stvorený na to, aby si sa ohýbal, nie lámal.

Hĺbka palmy prekoná jej výšku. Kým korene bežného stromu sú len pár stôp pod zemou, korene palmy siahajú veľmi hlboko, aby sa dostali k vode. Aj pre tvoj život je dôležité, aby si šiel hlbšie, aby si nikdy nebol vykorenený alebo odfúknutý. Ak práve odolávaš útokom alebo suchým obdobiam, nepýtaj sa "prečo ja?". Namiesto toho si pripomeň: "Boh ma stvoril ako palmu!"